Új nézőpont új technikával

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

A változások iránti kényszer vagy nyomás vállalaton belül és a külső környezetben egyre nagyobb. Ezért egyre több alkalommal vetődik fel a kérdés, hogy a szervezet felső vezetése valóban elkötelezett e a változási program végrehajtása felől. Az OD & IT Solutions kutatása alapján ezek a fejlesztési feladatok sikeresen csak folyamatként valósulhassanak meg.

A projektszemlélet területen a kommunikációs folyamatokat új vagy nem hagyományos technikákkal erősítsék meg. forrás: OD & IT saját kutatása alapján

Az OD & IT Solutions szabadalmaztatott modelljében az informatikai fejlesztések a szervezetfejlesztés együttműködésével, az érintettek bevonásával – azok elkötelezésével a fejlesztés során – valósítja meg a vállalat fejlesztési célkitűzéseit.

A Budapesti Corvinus Egyetem Informatikai Intézetének kutatói által végzett kutatásból kiderült:

  • A válaszadó szervezetek nagy része a közép és nagyvállalati kategóriába tartozik, és többségük a digitális üzleti stratégiai koncepció irányába fejleszti informatikai tervezését. Ez az üzlet és az IT kapcsolatának új szintjét jelentheti.
  • A magánfelhő-megoldások jellemzők a felmérésben résztvevő cégek 65%- ára. A virtualizáció lehetőségei erősítik a trendet: főleg a webes szolgáltatások, valamint az együttműködést támogató email- és csapatmunka-alkalmazások elterjedtek.
  • A nyílt megoldások továbbra is elsősorban a költséghatékonyságuk miatt keresettek, jellemzően a nem kritikus infrastruktúrát kiszolgáló területeken.
  • A vállalatok körében a dokumentummenedzsment az egyik legelterjedtebb alkalmazástípus, ugyanakkor a többség nem elégedett, és további fejlesztéseket tervez.
  • Az üzleti intelligencia, az adattárházak építése, a különféle elemzési megoldások alkalmazása a vállalatok közel egyharmadánál már magas fejlettségi szintet ért el. Máshol azonban az innovatív megoldások még még népszerűségük és izgalmas lehetőségeik ellenére sem terjedtek el az üzleti igények kiforratlansága és a technológiai háttér hiányosságai miatt.
  • A válaszadók jellemzően infrastrukturális fejlesztéseket, alkalmazáskonszolidációs és integrációs projekteket indítanak. Az innovációs, versenyelőnyt célzó projektek kárára a törvényi változások lekövetése és a költségcsökkentés kap hangsúlyt.

FOLYAMATSZERVEZÉSÜK ALAPJÁN
ÚJ MEGOLDÁS BEVEZETÉSEKOR
MELYIKET VALASZTANÁ? forrás: www.it-kutatas.hu

Minden szervezet működése során folyamatosan alkalmazkodik, kisebb módosításokkal javítja stratégiáját a környezeti behatásoknak megfelelően. Sokan fontosnak tartják a további fejlődést is, magatartásukat a proaktivitás jellemzi. Az IT szerepe egyre inkább átalakulóban van. Már az Informatikai vezető pozíciójában is hangsúlyosan jelenik meg az üzleti és informatika közötti együttműködési képesség elvárása.

MI LESZ AZ IT SZEREPE 5 ÉV MÚLVA?forrás: www.it-kutatas.hu

A szervezeti kultúra az egyik legfontosabb stratégiai versenytényező. A szervezeti kultúra a stratégia megvalósításában is fontos támogató vagy akadályozó szerepet tölt be. A környezeti változásokra reagálni, ennek megfelelően kell a szervezetet is fejleszteni.A vezetőknek olyan kommunikációs csatornákra és technikákra van szükségük, amelyek segítségével képesek a különböző területekről érkező jelzéseket érzékelni, hogy szükség van-e a beavatkozásra, vagy az erőforrások allokálásának az átcsoportosítására. A piaci verseny és versenyképesség fenntartása mindenképpen indokolja a technológiai fejlesztést. A technológiai fejlesztés mellett illetve azzal egy időben fejlesztenünk kell a szervezeti kultúrát is. Az OD & IT Solutions a piaci verseny és versenyképesség növelésében tud segítséget nyújtani.

Új nézőpont új technikával